mandag den 1. juli 2013

Alder måles da i år



Om hvornår man er stor. Sønnike bliver hele tiden større, og nok er han stor, men er han stor nok?

Hvornår er man en stor dreng? Altså ikke i fysisk omfang, men mere sådan mentalt og aldersmæssigt. Som spædbarn er man vel ikke ”en stor dreng” (eller pige), men allerede efter et halvt års tid eller måske før, begyndte jeg at rose Sønnike med gloser som ”Er du så stor, at du kan det nu?”, og efterhånden som man begynder at stille større krav bliver det hurtigt til det mere fordrende ”Nu er du en stor dreng, så dét kan du godt selv”.

Budskabet er dog det samme. Prøv at tænke på, hvor mange gange, sådan et barn udvikler sig til at være stor! Han var stor for nylig, da han begyndte at træne på potten, men nu er han lige blevet det igen, fordi han er begyndt i børnehaven. Jeg priser mig lykkelig for, at børn ikke stiller så mange spørgsmål ved logikken i dét, de får at vide, for hvad skulle jeg svare, hvis han begyndte at bore i det her?

Stadig større
Han bliver for resten snart stor igen. Han fylder nemlig tre år lige om lidt. Min kone begynder at savne sin lille dreng, hvorimod jeg egentlig er meget godt tilfreds med, at han ikke er lille mere. For han er jo stor. Og jeg elsker det uden at savne dén tid, hvor han skulle bæres rundt, og hvor der skulle skoldes sutteflasker, og hvor han ikke kunne sige men kun lave lyde. Bevares, det var da en stor ære at have ansvaret for sådan et lille forsvarsløst væsen, men forhåbentlig vil jeg i mange år endnu være ét af de vigtigste mennesker i hans liv.

Det er sjovt, for normalt er jeg på mange områder nok en anelse mere tilbageskuende end gennemsnittet, men lige hvad angår Sønnike er det udviklingen, jeg holder mest af. Ingen tvivl om, at en stille stund med højtlæsning eller godnatsang er noget af det allervigtigste i løbet af dagen, men jeg glæder mig da helt vildt til, at han skal til at cykle og i skole og flytte og giftes. Ikke fordi han ikke er skøn nu, men det ville da være kedeligt, hvis der ikke skete mere.

Hvor stor?
I Foråret var vi til gymnastikopvisning. Han havde i et halvt år gået til forældre/barn-gymnastik, hvor han har nydt at drøne rundt og kravle og hoppe, og sådan noget slutter jo med den obligatoriske afslutning med hold i alle aldre. Men det var alt for stort, og alt skulle gå så hurtigt, fordi mange skulle til. Det var ikke lykken, og han ville hele tiden op til mor.


Måske er han ikke så stor alligevel!