mandag den 22. juli 2013

Online or not to be


Er vi på linje med hinanden, når vi er på linjen med hinanden?


Det var ugen op til Sønnikes tre års fødselsdag. Vi sad alle tre i stuen og legede, eller hvad vi nu lavede, og i talestrømmen fra purken indgik nu pludselig og helt uventet ordet ”Facebook”. Selv om alle nye ord er uventede - som da han efter få dage i børnehaven havde lært at sige: ”Nu er du død” - synes jeg nu alligevel, det er bemærkelsesværdigt, at Facebook allerede er en del af hans vokabularium. Jeg vil slet ikke fortælle, hvornår han begyndte at sige ”genstarte”, for er det ikke et udtryk for, at vi forsøger i smug at være online på tidspunkter, hvor vi i dén grad burde være off line!

Cyber love
På den anden side... Han har allerede en ”kæreste”, som han kun kender fra Facebook. (Ja, det lugter af arrangeret ægteskab, men bare rolig!) Og da han generelt elsker at se billeder, er det jo meget smart, at der hele tiden er nye billeder af hans amerikanske flirt, der skam også har vist interesse for de videoer af ham, som vi har uploadet. (Det lugter stadig...)

Hvad med os andre? Har vi selv noget ud af al dén online-tid? En kollega argumenterede engang for sin manglende accept af Facebook ved at sige, at hvis der var nogen, hvis liv han gerne ville følge med i, kunne han altså godt finde ud af at tage telefonen og ringe til dem. Dét kan han da have ret i, ikke mindst set i lyset af, at når min mor spørger, hvordan det går med de andre i min gamle skoleklasse, har jeg svært at være voldsom konkret i mit svar. Men derfor synes jeg stadig, det er enormt hyggeligt at se deres billeder og læse om hverdagens små fortrædeligheder. Det giver bid for bid et samlet indtryk af, hvordan de har det, og hvor de er i deres liv... og sådan. Det er bare svært at genfortælle

Jeg er nok en skærekage
Dét indblik, jeg synes jeg får i mine Facebook-venners liv, er ikke hele sandheden; det ved jeg godt. Det er dog stadig – som i deres rigtige liv – ofte mangefacetteret nok til at udgøre en velsmagende helhed. Som kæmpe fan af symbiosen fedt&sukker vil jeg ikke tøve med at karakterisere deres (og mit) liv som et stykke dejlig kage.

For nogens vedkommende er det en flot lagkage med fine lag i forskellige smagsnuancer, der tydeligt træder frem akkompagneret af en veltempereret Sauterne. Andres liv fremstår måske nærmere som en gedigen skærekage, hvor alt er rodet sammen til en ensartet masse MEN dog med dejlige, store stykker chokolade og nødder og en lækker topping, der gør den lige så karakterfyldt og lækker som lagkagen.

Før vi blev forældre, havde vi en klar holdning til, at børn ikke skulle have computer og telefon som små. ”Det er simpelthen ikke nødvendigt.” Sådan gik det bare ikke. Men jeg er da glad for at Sønnike heldigvis er udebarn, og jeg tror da også, at jeg vil holde fast i at opfordre ham til at gå ud at spille bold, for selvfølgelig skal livet ikke leves foran skærmen. Skriver jeg... og indrømmer uden at skamme mig, at jeg i tankerne var på Facebook og Twitter og liiige rundede min mail og selvfølgelig Wordfeud, mens dette indlæg blev forfattet til den sagte baggrundssummen fra Netflix for det venstre øre og lyden af en geninstallation af Windows for det højre.