tirsdag den 14. januar 2014

ASMR

ASMR? Lyder det lidt kedeligt? Jeg prøver lige igen...

Er du til ASMR-videoer? Lyder det lidt frækt? Det er det ikke.

Som sådan...

Jeg har siden busturen til lejrskolen i Tyskland i ottende klasse vidst, at jeg synes, der er noget beroligende, afslappende eller bare trygt ved at se en kvinde ordne hår. I bussen var det en pige fra parallelklassen, der børstede hår på én af de andre piger. Jeg kan ikke huske, hvem det var, og det var heller ikke personen, der betød noget for oplevelsen, men jeg tog mig selv i at blive nærmest hypnotiseret af de lange, rolige strøg med hårbørsten.

Siden har jeg oplevet samme effekt af lyden, når min kone - dengang hun var kæreste - sad og lavede lektier. Også TV-transmitteret badminton søndag eftermiddage har jeg førhen fundet dejligt søvndyssende pga. det afdæmpede lydtapet dannet af gummisko mod gulv, ketsjer mod fjerbold, afslappet kommentatorstil og afmålt publikumsbifald.

For et års tid siden begyndte jeg at bruge videoer på YouTube som søvn-trigger, når det var nødvendigt. Jeg fandt simpelthen ud af, at visse klip med kvinder, der ordner hår og fortæller om processen samtidig, giver mig en virkning, der minder om dén fra lejrskolebussen, så hvis min forstand sagde mig, at jeg skulle sove, men min krop ikke var afslappet nok, fik jeg hjælp fra disse afslappende hårvideoer. (Hvis du har spørgsmål til at frisere, flette og sætte hår, kan jeg efterhånden helt sikkert være dig behjælpelig med gode råd ;-)

Forleden aften ville jeg udvide linksamlingen lidt, og søgte efter andre YouTube-kanaler end dem, jeg hidtil har brugt, og her stødte jeg på begrebet ASMR. Det viser sig, at jeg ikke er alene, og at jeg nu rent faktisk kan sætte et udtryk på den beroligende effekt.

ASMR-videoer begrænser sig ikke til hår-temaet. Hvisken, rolige bevægelser og knitren med papir- og plastmaterialer er centrale dele i disse videoer, der i nogle tilfælde har karakter af rollespil, hvor tilskueren bliver draget ind i videoen som f. eks. patient hos en ørelæge eller en massør. Ja, det lyder ret skummelt, og det kan da godt virke lidt for opstillet og kunstigt. Det kræver blandt andet et helt specielt mikrofon-set up, hvis man rigtig skal kunne fornemme, at man rent faktisk sidder i stolen hos en hovedbundsmassør, som taler beroligende til én, men når videoen er lavet godt, er det faktisk meget overbevisende, og jeg kan sagtens få samme hypnotiske fornemmelse, som jeg husker fra dengang, jeg jævnligt frekventerede en frisørsalon (nu klarer konen klipningen med en trimmer).

Jeg har kun set et par håndfulde af disse videoklip, som ofte varer 20-30 minutter og kan derfor ikke være guide til at finde de bedste, men hvis du ikke synes, det lyder alt for langhåret, så slut et sæt gode ear plugs til din telefon eller conmputer på et tidspunkt, hvor du ikke bliver forstyrret og se/hør, om du oplever noget særligt med de to eksempler herunder. Det er vigtigt, at du har fred og ro til det og helst hører det i hovedtelefoner eller ear plugs! Computerhøjtalere vil ikke give samme oplevelse.

Nogen vil helt sikkert finde det her latterligt...


(Det er nok en god idé at forstørre YuoTube-skærmbilledet.)





* * *

Husk, at du kan følge bloggen her: