mandag den 15. juli 2013

Tak for gaven!


Om glæden ved at give og modtage gaver

Jeg kan se det for mig: Jeg sidder med en pakke. Den har en mærkelig facon, er pakket grimt ind og jeg har ingen anelse om hvad, der er indeni. Sønnike følger forventningsfuld med. Åh ja! De hjemmelavede gaver! Det varer ikke længe før, de begynder at vælte ind.

Han kommer allerede hjem med lidt forskellige ting, han har ”lavet”. Til jul er de pakket ind og kommer under træet. Det er helt fint, og det er hyggeligt at få lidt af hans hverdag til at stå på hylderne. Sønnike har selvfølgelig helt styr på, hvad han har lavet og sammen med hvem. Jeg kan huske første gang, han havde en tegning med hjem. Han var lige begyndt at tale i små sætninger, så det var dobbelt bevægende, da vi kom ind i entreen og han løb ind til sin mor og råbte: ”Se her, mor!”

Varenummer 55474-2
Lad det være sagt: Gaver er ikke min store passion. De er ofte udtryk for et tilfældigt valg fra en nøje specificeret ønskeseddel, fordi sådan er vi danskere blevet så krævende. Vi ønsker os ikke bare en trøje eller en plæneklipper – det skal være et bestemt mærke, en særlig model og helst i yndlingsfarven. En landsdækkende isenkramkæde var med til at skabe danne trend, da den indførte sine ønskelister med varenummer og det hele.

Det er ikke fordi, jeg så hellere vil overraskes. Pu-ha, tænk hvis man ikke kan leve op til giverens begejstring over et køb gjort med særlig omtanke! Her er det, sønnike kommer ind i billedet, for jeg kan godt huske noget af det, jeg slæbte med hjem med fra formningstimerne. Uanset hvor meget omhu og kærlighed, der er lagt i en klump ler, der er formet og malet og brændt, finder den næppe praktisk anvendelse i et moderne hjem; den har jo ikke noget varenummer.

Giverens glæde
Anderledes bliver det måske, når han når til sløjd-timerne, hvor der trods alt er tale om mere maskuline materialer forarbejdet med mere maskuline redskaber. Sådan erindrer jeg det i hvert fald fra min egen barndom. Der er faktisk ting, som stadig er i brug efter 25 år.

Hvorom alting er, de hjemmelavede effekter er ikke til at komme uden om, og jeg må minde mig selv om, at giverens glæde ofte er lige så vigtig som modtagerens. Nu har jeg ikke hang til tobak, men når jeg om nogle år sidder med et farvestrålende askebæger i ler, finder jeg sgu nok helt naturligt entusiasmen frem: ”Nej, hvor er det flot, skat!”